POSLEDNJE VESTI:

Na ovogodišnjem Sajmu ekologije, održanom na Beogradskom sajmu (10-12. oktobar) Zelena inicijativa predstavila je dosadašnje rezultate i promovisala primarnu selekciju među građanima, nudeći im načine i sredstva kako da sami recikliraju svoj otpad.

Posetioci su bili u prilici da pogledaju video prezentaciju o aktivnostima Zelene inicijative u vezi sa podsticanjem primarne selekcije i prikupljanja reciklažnih sirovina, legalizacijom rada individualnih sakupljača sekundarnih sirovina, i istraživanja koje će doprineti implementaciji loklanih planova za upravljanje otpadom.

Upečatljive fotografije prikazale su građane svih uzrasta i školsku decu koja su učestvovala u prikupljanju reciklažnih sirovina u 14 gradova Srbije, ekološke performanse, bicikliste koji su ekološkim biciklističkim karavanom u 6 gradova prenosili ekološke poruke, panel diskusije i prezentaciju rezultate istraživanja  o implementaciji lokalnih planova za upravljanje otpadom. Prikazani su i video spotovi sa plivačem Miloradom Čavićem koji je u podržao takmičenje Onlajn reciklarnica u februaru ove godine, kao i nedavno prikazan video spot u okviru kampanje “Pazi djubre!”

Takođe, predstavljen je i Adresar Reciklažnih ostrva, koji sadrži više od 500 lokacija reciklažnih ostrva u Srbiji, a posetioci su imali mogućnost da i sami na sajt Zelene inicijative unesu lokacije reciklažnih ostrva za koje znaju. Na ovaj način uneto je približno 10 novih lokacija, a predstavnici Užica i Nove Varoši najavili su spisak lokacija reciklažnih ostvra u njihovim gradovima koje će takođe biti dodate u Reciklažni adresar.

Svi posetioci dobili su od Zelene inicijative kese za razvrstavanje otpada (ukupno je 2.000 kese podeljeno), kao i majice u znaku ekološke kampanje “Pazi djubre!”.

Grupa učenika srednje Hemijsko tehničke škole Uroš Predić iz Zrenjanina dobila je kese za odvajanje otpada koje će podeliti i među svojim drugovima iz škole i tako započeti da odvajaju otpad, a takođe će i sami poslati adrese reciklažnih ostrva iz Zrenjanina za Reciklažni adresar.

Učešćem na Sajmu zaštite životne sredine Zelena inicijativa nastavlja kampanju “Pazi đubre!” kojom utiče na podizanje svesti o važnosti reciklaže i primarne selekcije, i nudi građanima rešenja kako sami mogu reciklirati svoj otpad.

Podeli svoj utisak o ovome sa nama: