POSLEDNJE VESTI:

Pozivamo Vas da se zajedno sa nama zabavite i saznate nešto novo o reciklaži u ekološkoj predstavi koju Zelena inicijativa organizuje sa umetnicima Cirkusfere za posetioce svih uzrasta, u utorak, 28.avgusta ispred Šoping centra Ušće, u 21.00 čas, u okviru Naxi plaže i Ušće Open Air manifestacije.

Osim uživanja u cirkuskim veštinama, posetioci će dobiti korisne ideje o tome kako mogu ponovo upotrebiti stare stvari, praktične savete kako i sami mogu reciklirati, kao i vredne poklone u znaku ekološke kampanje “Pazi đubre!”

Umetnici Cirkusfere podeliće posetiocima i kese za razvrstavanje otpada (papira, plastične ambalaže i limenki) na kojima se nalazi i Reciklažni adresar sa podacima o više od 400 lokacija na kojima mogu predati otpad na reciklažu.

Reciklažni adresar predstavlja jedinstvenu bazu podataka o reciklažnim ostrvima u Srbiji, javno komunalnih preduzeća i privatnih operatera sa dozvolom za prikupljanje, upravljanje i tretman otpada. Putem reciklažnog adresara, na jednostavan način, pretraživanjem po vrsti otpada ili mestu i gradu u kome živi, svako može saznati gde može predati određenu vrstu otpada na reciklažu (papir, PET, metal, staklo, elektronski ili električni otpad).

Svakog dana u Srbiji 5.000 tona otpada završi na deponijama, dok svako od nas u proseku ostavi iza sebe 360 kg otpada godišnje. Polovina tog otpada odlaže se na divlje deponije koje se nalaze uz vodotokove, gradske trgove i parkove za decu. Ne želimo takve spomenike da ostavimo u nasleđe!

Ovom manifestacijom Zelena inicijativa nastavlja kampanju “Pazi đubre!” kojom utiče na podizanje svesti o važnosti reciklaže i primarne selekcije, i nudi građanima rešenja kako sami mogu reciklirati svoj otpad.

Kampanja je deo aktivnosti Zelene inicijative usmerenih ka podsticanju primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou, koja se realizuje u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Podeli svoj utisak o ovome sa nama: