POSLEDNJE VESTI:

Kampanja Zelene inicijative „Pazi djubre!” započela je viralom postavljenim na youtube kanalu početkom proleća. Na snimku pod nazivomdjubre preživelo” zabeležen je Srboljub, čovek koji pada kroz prozor zajedno sa kesom za đubre koju baca. U kratkom vremenskom roku snimak, koji je navodno postavila njegova supruga Dragana, videlo je više od 250.000 posetilaca sajta youtube.

Viral – “djubre preživelo”

U nastavku video kampanje usledio je prilog na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, koji prati trag ovog događaja i prikazuje mišljenja i komentare građana ali i stručnjaka o ponašanju Srboljuba, čoveka čiji je pad zabeležen na snimku.

Prilog  – komentari i mišljenja o ponašanju Srboljuba

Ovim video materijalima koji su deo kampanje „Pazi djubre!” želeli smo da privučemo pažnju naših sugrađana i sugrađanki da razmisle o svojim navikama i posledicama koje one imaju za našu životnu sredinu.

Spot za kampanju Pazi dubre!

Tokom kampanje „Pazi djubre!” korišćen je i slogan Kakve spomenike naša civilizacija ostavlja iza sebe?” i bilbord kampanja sa slikama piramida od otpada.

Kampanja„Pazi djubre!“ podseća građane na to šta ćemo generacijama koje dolaze ostaviti u nasleđe ukoliko se ne budemo pravilnije odnosili prema otpadu i brinuli o životnoj sredini, i koliko je važno da promenimo neke od loših navika kako bi nam budućnost bila bolja.

Bilbord – Piramide od otpada

Kroz kampanju „Pazi djubre!“ Zelena inicijativa je podelila građanima Srbije 20.000 kesa za odvajanje otpada u domaćinstvima (za papir, plastiku i limenke) i putem Reciklažnog adresara koji je postavljen na sajtu, Zelena inicijativa je svim građanima učinila dostupnim podatke o mestima gde prikupljeni otpad mogu predati na reciklažu.

Da je moguće promeniti loše navike svedoči i više od 10.000 građana koji su tokom kampanje „Pazi djubre!“ zajedno sa nama prikupili više od 70 tona otpada koji je, umesto na deponije, poslat na reciklažu.

Uličnim performansom sa porukama kampanje „Pazi djubre!“ koji je Zelena inicijativa izvela zajedno sa umetnicima „Cirkusfere“ otvoren je Festival aktivizma Vreva, u Knez Mihailovoj ulici.

Predstava u kojoj je nekoliko umetnika „Cirkusfere” u ulogama poslovnih ljudi obučenih u odela od reciklažnih materijala, koji su se kretali iz tri pravca i animirali prolaznike sakupljanjem otpada, i došli do Knez Mihailove ulice sa porukom „Pazi djubre!”,  privukla je pažnju velikog broja građana.

Video: Pazi djubre! performans na festivalu Vreva

Ovim ekološkim performansom Zelena inicijativa je još jednom podsetila sve posetioce da otpad nije đubre nego sirovina i da svako može na jednostavan način razvrstavati otpad i reciklirati.